logo-ratos-natura
1
Miód rzepakowy

Szybka nawigacja

Wyświetlanie wszystkich wyników: 2

Miody rzepakowe

Obecnie miód bardzo często wykorzystuje się w lecznictwie. Powszechnie znanym faktem jest, że miód to naturalny antybiotyk chętnie stosowany podczas przeziębień. Istnieją różne rodzaje miodów, a każdy z nich ma odmienne właściwości. Jednym z bardziej popularnych miodów w naszym kraju jest miód rzepakowy. Charakteryzuje się on słabym zapachem, zbliżonym do zapachu kwitnącego rzepaku. Ma też łagodny i bardzo słodki smak. W postaci płynnej ma słomkową barwę, a po skrystalizowaniu nabiera jasno-żółtego, kremowego koloru. Jest miodem wiosennym, jednym z pierwszych, które pszczoły przynoszą po zimie do pasieki. Pozyskuje się go w okresie masowego kwitnienia rzepaku, co przypada na przełom kwietnia i maja.

Miód rzepakowy – właściwości

Właściwości miodu rzepakowego są niezliczone. Powoduje on rozszerzenie naczyń wieńcowych serca, co poprawia dotlenienie i odżywienie go oraz zapobiega schorzeniom miażdżycowym. Obniża ciśnienie, a także pomaga w uzupełnieniu niedoboru potasu. Miód rzepakowy pomaga również wątrobie w odtruwaniu organizmu. Jest przydatny we wspomaganiu leczenia infekcji gardła, nosa i oskrzeli. Miód rzepakowy jest także nieoceniony w walce ze zgagą, wzdęciami oraz wrzodami żołądka. Ponadto wykazuje on działanie przyspieszające gojenie ran zewnętrznych. Ze względu na dużą zawartość glukozy, fruktozy i innych cukrów prostych, miód rzepakowy poleca się w stanach wyczerpania organizmu. Ponadto miód ten poprawia proces myślenia i koncentrację. Miód z rzepaku stymuluje również układ odpornościowy i przynosi ulgę przy alergiach. Kobietom miód ten pozwala zachować piękny wygląd, ponieważ może być stosowany jako maseczka na twarz lub jako składnik domowej maski na włosy.