logo-ratos-natura
1
Miód wrzosowy

Szybka nawigacja

Wyświetlanie jednego wyniku

Miody wrzosowe

Miód to jeden z cenniejszych darów natury. To płynne złoto doceniane na całym świecie za swoje wyjątkowe walory smakowe i zdrowotne. Wart polecenia jest przede wszystkim miód wrzosowy. Z uwagi na duży nakład pracy, jaka jest konieczna podczas jego produkcji i trudność w jego pozyskaniu, jest nazywany królem miodów. Poznaj jego właściwości i zastosowanie!

Właściwości miodu wrzosowego

Oferowany miód wrzosowy cechuje się charakterystycznym, delikatnym zapachem i nieco mniej słodkim smakiem niż inne miody. Z uwagi na niewielką ilość sacharozy oraz sporą zawartość białka ma ciemną, ciemnobursztynową barwę. Według medycyny tradycyjnej jest on szczególnie polecany w:

  • schorzeniach dróg moczowych,
  • chorobach nerek,
  • stanach zapalnych żołądka oraz jelit.

Miód wrzosowy jest bogatym źródłem witamin z grupy B i witaminy A. a w jego składzie można również odnaleźć cenne flawonoidy, dobrze przyswajalne żelazo, enzymy, witaminy z grup C, PP oraz aminokwasy. Warto po niego sięgnąć również z uwagi na zawartość wapnia, fosforu, potasu, magnezu i chloru. W miodzie wrzosowym znajdują się również kwas pantotenowy, kwas foliowy oraz acetylocholina.

Miód wrzosowy ma korzystny wpływ na wzrok oraz układ oddechowy. Wspomaga walkę z bakteriami i wirusami, a także przyczynia się do poprawy wyglądu skóry, włosów i paznokci. Może być przydatny w łagodzeniu napięć nerwowych i stresu. Jego spożywanie ma pozytywny wpływ na poprawę nastroju.

Przekonaj się sam o wyjątkowych cechach miodu wrzosowego. Już dziś skorzystaj z naszej oferty!