Miód wielokwiatowy

Szybka nawigacja

Promocja

Wyświetlanie wszystkich wyników: 10

Miód nektarowy wielokwiatowy

Miód nektarowy wielokwiatowy jest prawdziwą skarbnicą zdrowia i smaku. To najpopularniejszy rodzaj miodu w Polsce, który polecany jest do wielu zastosowań – przede wszystkim jako wartościowy zamiennik cukru. Miód nektarowy wielokwiatowy wyróżnia łagodny, niezwykle słodki smak, dzięki któremu uwielbiają go zarówno dzieci, jak i dorośli. Ze względu na stosunkowo przystępną cenę można go swobodnie używać na co dzień zamiast cukru do słodzenia herbaty, koktajli, płatków śniadaniowych czy deserów.

Jeśli więc chcesz zastąpić cukier zdrowym produktem, koniecznie sprawdź, co oferujemy w naszym sklepie i odkryj tajemnice miodu nektarowego wielokwiatowego, który nie tylko zachwyca swoim wyjątkowym smakiem, ale także posiada liczne właściwości zdrowotne. Poznaj proces powstawania tego jednego z najbardziej popularnych rodzajów miodu w Polsce i dowiedz się, w jak wartościowy sposób może on wpłynąć na Twoje zdrowie. Zachęcamy też do poznania reszty naszej oferty, w której poza naturalnymi produktami znajdziesz też miód sztuczny często stosowany m.in. do wypieków.

Jak powstaje miód nektarowy wielokwiatowy?

W skład miodu nektarowego wielokwiatowego wchodzi nektar pochodzący z różnych gatunków kwiatów, które rosną na polach, łąkach czy też w ogrodach. Dzięki temu miód ten ma niepowtarzalny aromat i niezwykle bogaty smak. Wyróżnia się dwa jego rodzaje: wiosenny, o jasnej barwie i delikatnym smaku, a także letni – ciemniejszy, słodszy i bardziej aromatyczny. Ogólnie rzecz biorąc, miód wielokwiatowy jest subtelniejszy niż miód gryczany czy spadziowy, ale jednocześnie bardziej wyrazisty niż miód akacjowy lub rzepakowy. Z tego względu jest chętnie wykorzystywany w kuchni, ale również jako dodatek do herbaty czy napojów.

Aby uzyskać nektarowy miód wielokwiatowy, pszczelarze umieszczają ule na terenach bogatych w różnorodne rośliny. Im większa liczba kwitnących gatunków, tym ciekawszy smak i właściwości zdrowotne może mieć miód. Pszczelarze zwracają uwagę na to, aby kwitnienie roślin na danym terenie miało miejsce mniej więcej w tym samym czasie. Dzięki temu nektar zebrany przez pszczoły będzie pochodził z różnych kwiatów, a miód uzyska swój wyjątkowy charakter.

Sprawdź też: naturalny miód lipowy

Właściwości miodu nektarowego wielokwiatowego

Miód nektarowy wielokwiatowy zalicza się do produktów naturalnych, które cieszą się popularnością od wielu lat. Jego właściwości prozdrowotne zostały docenione już w starożytności. Miód wielokwiatowy jest bowiem cennym źródłem:

  • witamin z grupy A,
  • witamin z grupy B,
  • enzymów,
  • antyoksydantów,
  • żelaza, magnezu, krzemu, potasu, wapnia.

Z tego względu wykorzystuje się go nie tylko w przemyśle spożywczym, ale również farmaceutycznym i kosmetycznym. Miód nektarowy wielokwiatowy jest znakomitym naturalnym lekiem stosowanym w walce z przeziębieniem. Polecany jest szczególnie w schorzeniach alergicznych, dlatego zaleca się jego regularne spożywanie alergikom i astmatykom. W medycynie naturalnej wskazany jest w procesie rekonwalescencji. Ułatwia regenerację organizmu wyniszczonego chorobą lub wzmożonym wysiłkiem fizycznym.

Miód dla alergików

Wiele osób cierpiących na alergię na pyłki roślin obawia się spożywać miodu, a jednocześnie nie może się oprzeć jego smakowi. Okazuje się, że wcale nie musi, co więcej – miód może pomóc w złagodzeniu objawów alergii! Spożywanie miodu wielokwiatowego poza miesiącami najintensywniejszego pylenia roślin działa jak szczepionka – pozwala organizmowi przyzwyczaić się do pyłków kwiatów i osłabić reakcje alergiczne.

Zastosowanie miodu wielokwiatowego w kosmetyce

Miód wielokwiatowy znajduje zastosowanie nie tylko w kuchni, ale także w kosmetyce. Swoje właściwości pielęgnacyjne zawdzięcza przede wszystkim dwóm substancjom. Pierwszą z nich jest krzem, który wpływa korzystnie na stan skóry, włosów i paznokci, pobudzając naturalne procesy regeneracyjne. Ponadto miód wielokwiatowy ma w swoim składzie prowitaminę A, odbudowującą naskórek i pomagają pozbyć się z organizmu wolnych rodników. W celu skorzystania z pielęgnacyjnych właściwości miodu wielokwiatowego można zrobić z niego maseczkę z użyciem glinki, wody oraz naturalnego oleju.

Krystalizacja miodu

Warto również zwrócić uwagę na krystalizację miodu. Naturalny miód mętnieje i krystalizuje w ciągu kilku miesięcy od zebrania. To normalny proces, wynikający z tego, że miód zawiera znacznie więcej cukrów niż wody, przez co z czasem musi dojść do ich wytrącenia. Krystalizacja zachodzi wolniej w przypadku letniej odmiany miodu wielokwiatowego, ponieważ zawiera ona więcej fruktozy. Jeśli miód zakupiony w naszym sklepie skrystalizuje, nie masz się więc czym martwić – wręcz przeciwnie, oznacza to, że masz do czynienia z naturalnym produktem najwyższej jakości! Zachęcamy do wyboru swoich ulubionych miodów lub poznawania nowych smaków i składania zamówień.