Miód wrzosowy

Szybka nawigacja

Promocja

Wyświetlanie jednego wyniku

Miód wrzosowy

Miód wrzosowy, ze względu na trudność i pracochłonność pozyskiwania, nazywany jest królem miodów. Powstaje z nektaru zbieranego przez pszczoły z kwiatów wrzosu zwyczajnego pod koniec lata i na początku jesieni. Wrzosowiska występują jednak w Polsce stosunkowo rzadko, głównie w borach sosnowych, a pszczelarzom nie zawsze udaje się uzyskać zezwolenie na postawienie uli w ich pobliżu. Przekłada się to na wysoką cenę miodu wrzosowego – może być ona nawet dwa razy wyższa w porównaniu do innych miodów nektarowych. Jego wyjątkowy smak i liczne właściwości prozdrowotne sprawiają jednak, że warto się na niego skusić.

Jak smakuje miód wrzosowy i co wchodzi w jego skład?

Miód wrzosowy cechuje się charakterystycznym, delikatnym zapachem i nieco mniej słodkim smakiem niż inne miody. Może być lekko gorzkawy i ostry. Z uwagi na niewielką ilość sacharozy oraz sporą zawartość białka ma ciemną, ciemnobursztynową barwę. W stanie płynnym ma lekko galaretowatą postać, co zawdzięcza wysokiej zawartości dekstryn i białek. Po krystalizacji staje się ziarnisty i masłowaty, a jego kolor wpada w pomarańcz.

Miód wrzosowy jest bogatym źródłem witamin z grupy B i witaminy A. W jego składzie można również odnaleźć cenne flawonoidy, dobrze przyswajalne żelazo, enzymy, witaminę C, PP oraz aminokwasy. Warto po niego sięgnąć również z uwagi na zawartość wapnia, fosforu, potasu, magnezu i chloru. W miodzie wrzosowym znajdują się także kwas pantotenowy, kwas foliowy, duża ilość hormonów wzrostu oraz neurohormonów, takich jak cholina i acetylocholina.

Miód na choroby nerek, żołądka i układu oddechowego

Według medycyny tradycyjnej miód wrzosowy jest szczególnie polecany w:

  • schorzeniach nerek i dróg moczowych, takich jak kamica nerkowa czy zapalenie gruczołu krokowego. Działa moczopędnie i bakteriobójczo. Poleca się go mężczyznom po 40. roku życia w profilaktyce chorób prostaty.
  • stanach zapalnych żołądka oraz jelit, ponieważ poprawia działanie układu gastrycznego. Jest pomocy w przypadku biegunki, zgagi oraz nieprzyjemnych objawów refluksu. Wspomaga trawienie i przyspiesza gojenie tkanki przełyku.
  • zapaleniach dróg oddechowych i przeziębieniach – dzięki działaniu przeciwwirusowemu i antybakteryjnemu wspomaga leczenie stanów zapalnych, przeziębień i grypy. Łagodzi także podrażnienia gardła.

Ponadto miód wrzosowy ma korzystny wpływ na wzrok oraz przyczynia się do poprawy wyglądu skóry, włosów i paznokci. Może być przydatny w łagodzeniu napięć nerwowych i stresu. Jego spożywanie ma pozytywny wpływ na poprawę nastroju. Chcesz przekonać się o wyjątkowych właściwościach miodu wrzosowego? Już dziś skorzystaj z naszej oferty i zaopatrz się w słoik dla siebie lub dla swoich bliskich – to idealny prezent na każdą okazję!

Przeczytaj też: miód nektarowy wielokwiatowy