logo-ratos-natura
0

Miód: miliony kwiatów,
tysiące pszczół,
dziesiątki zalet

Aby dostarczyć kilogram miodu, pszczoły muszą odwiedzić nawet trzy miliony kwiatów. To tylko 4 małe słoiczki 250 g!

Nie można nie podziwiać takiej pracy.

Miód jest wyjątkowy nawet na tle innych naturalnych produktów. To klejnot natury, najlepsze, co potrafiła stworzyć przyroda, by zmagazynować energię i odżywcze składniki w jednej substancji.

Miód to cud. Po prostu.

Dowiedz się o nim więcej:

Rodzaje miodu

MIÓD WIELOKWIATOWY

Zwany miodem tysiąca kwiatów, powstaje z nektarów różnych roślin łąkowych, uprawnych, leśnych oraz górskich. Co ciekawe, jego smak może się różnić w zależności od pory roku: miód z kwiatów wiosennych będzie miał jaśniejszą barwę, lekki, delikatny zapach i stosunkowo łagodny smak, a zyskuje na intensywności w przypadku kwiatów letnich.

Znajduje szerokie zastosowanie w leczeniu chorób alergicznych dróg oddechowych, jest też pomocny w leczeniu problemów dotyczących serca, wątroby i woreczka żółciowego.

Jest jasny, niemal przezroczysty i ma delikatny zapach. Powstaje z nektaru kwiatów robinii akacjowej, popularnie zwanej akacją, która kwitnie w końcu maja i na początku czerwca przez około 10-12 dni.

Ma stosunkowo niską aktywność antybiotyczną, za to pomaga w leczeniu innych schorzeń układu pokarmowego: wrzodów żołądka, dwunastnicy, nadkwasoty żołądka, zaburzeń przewodu pokarmowego i układu trawiennego, zapalenia błony śluzowej oraz stanów kurczowych jelita cienkiego i grubego.

MIÓD AKACJOWY

MIÓD RZEPAKOWY

Powstaje z nektaru kwiatów rzepaku, który kwitnie w maju i w czerwcu przez około 40 dni. Ma jasną, prawie przezroczystą barwę, a po skrystalizowaniu – białokremową z konsystencją przypominającą smalec. Jego zapach jest ledwo wyczuwalny.

Stosuje się go w leczeniu trzustki, wątroby, nerek, układu pokarmowego, krążenia, wrzodów żołądka i dwunastnicy. Przyspiesza gojenie się ran i łagodzi oparzenia skóry. Zawiera dużą ilość potasu.

To jeden z najpopularniejszych i najbardziej aromatycznych gatunków miodu. Ma bardzo słodki, chwilami słodko-gorzkawy smak, zielonożółtą barwę, a po skrystalizowaniu – złotożółtą. To właśnie ten miód jest stosowany w przypadku przeziębień, zapalenia zatok, oskrzeli, anginy oraz grypy.

Swoją skuteczność zawdzięcza olejkom eterycznym zawartym w kwiatach lipy. Sprawdza się także w przypadku dolegliwości związanych z drogami moczowymi, schorzeniami reumatycznymi oraz nerwicami.

MIÓD LIPOWY

MIÓD GRYCZANY

Bardzo aromatyczny, ciemny rodzaj miodu wytwarzany z nektaru kwiatów gryki zwyczajnej kwitnących w lipcu i sierpniu. Stosuje się go przy zapobieganiu i leczeniu chorób serca i układu krążenia.

Przyśpiesza też gojenie złamanych kości oraz działa antymiażdżycowo. Ze względu na dużą zawartość magnezu stosuje się go w diecie antynowotworowej. Wzmacnia układ odpornościowy. Jest też zalecany dla osób z nadciśnieniem tętniczym

Wytwarzany ze spadzi liściastej lub iglastej z wydzieliny produkowanej przez mszyce. Miód ten różni się od innych typów większą zawartością związków mineralnych, w szczególności potasu, fosforu, siarki, chloru, wapnia, magnezu i żelaza.

Ma działanie antyseptyczne, przeciwzapalne i wykrztuśne. Z powodzeniem zastępuje wiele antybiotyków. Skuteczny w leczeniu skóry, chorób reumatycznych i schorzeń układu nerwowego.

MIÓD SPADZIOWY

MIÓD WRZOSOWY

Ma brunatnoczerwoną barwę i często jest uznawany za najlepszy z miodów nektarowych. Cechują go niezbyt słodki, chwilami gorzkawy smak oraz przyjemny aromat wrzosu. Stosuje się go zazwyczaj podczas leczenia schorzeń dróg moczowych, kamicy nerkowej, prostaty, przy biegunkach, zapaleniu gardła i jelit.

Słodkie ciekawostki

Miód jako symbol zdrowego stylu życia

Przede wszystkim miód to zdrowie W medycynie miód to jeden z najsłodszych leków. Zawiera wiele cennych witamin, minerałów, enzymów i przeciwutleniaczy. Tych ostatnich składników najwięcej zawierają miody ciemne, m.in. miód gryczany. Przeciwutleniacze są odpowiedzialne...

czytaj dalej

Miód pszczeli – owoc ciężkiej pracy

Kiedy widzimy nad kwiatem „tańczące” pszczoły, nie zawsze zdajemy sobie sprawę, jak ciężką pracę w tej chwili wykonują. Jednostajne bzyczenie, zapach kwiatów i słońce – to sceneria znana chyba nam wszystkim. Wszystko to po to, by za jakiś czas na naszym stole gościł...

czytaj dalej

Lipcowy skarb, czyli wszystko o miodzie lipowym

Miód lipowy to jeden z najbardziej znanych miodów nektarowych. Zajadamy się nim na śniadanie, bo pysznie rozlewa się na świeżym pieczywie i cudownie smakuje. Przypominamy sobie o słodkim nektarze z kwiatu lipy w okresie przeziębień i grypy, kiedy nasze zasypianie...

czytaj dalej

Miód naturalny ceniony od wieków

Miód to naturalny produkt wytwarzany przez pszczoły. Pracowite owady zbierają nektar z kwiatów, który osadzają i przechowują w plastrach. Tam słodka substancja ma czas, aby na tyle dojrzeć w smaku i kolorze, by wreszcie trafić na nasze stoły. Od jak dawna znana jest...

czytaj dalej

Miody pachnące łąką i lasem

Różnorodność miodów sprawia, że każda ich degustacja to zawsze nowe doświadczenie dla smakoszy złotego produktu. Producent miodu zamieszczając etykietę na słoiku, informuje nas, jakie bogactwo jest ukryte w słodkim nektarze. Rodzaj miodu można rozpoznać przede...

czytaj dalej

Miód – złoty środek na głód, zdrowie i urodę

Czy wiesz, że produkcja miodu jest jedną z najstarszych działalności jaką zna ludzkość. Złota słodycz towarzyszy człowiekowi od niemal 6000 lat. Mimo upływu wieków miód nadal uznaje się za jeden z głównych środków spożywczych, który nie tylko poprawi Twoje...

czytaj dalej

Miód – najzdrowszy ze słodkich,
najsłodszy ze zdrowych:

Miód to – według definicji – „naturalny słodki produkt spożywczy wytwarzany przez pszczoły z nektaru roślin lub innych słodkich soków roślinnych”. My jednak uważamy, że jest on czymś więcej niżby wynikało z powyższego opisu. To ceniony od tysiącleci produkt spożywczy i skuteczne lekarstwo przeciwko wielu schorzeniom. Miód jest najstarszym uniwersalnym lekarstwem jakie zna ludzkość. Historia stosowania miodu w medycynie sięga kilku tysięcy lat. Pierwsze wzmianki na jego temat można znaleźć w Kodeksie Ebersa sprzed 3500 lat. O jego właściwościach leczniczych pisali też Hipokrates oraz Awicenna.

O ile jego wartość i pozycja w kuchni nie jest kwestionowana, to wiedza o jego działaniu leczniczym w ostatnich dziesięcioleciach uległa niemal całkowitemu zapomnieniu. Naturalne opatrunki miodowe zostały zastąpione przez farmaceutyczne maści i kremy, a syropy z apteki wyparły babciny miód z mlekiem, tak skuteczny w leczeniu zapalenia gardła i przeziębień. Okazało się jednak, że współczesne wyroby farmaceutyczne mają szkodliwe działania uboczne i ponownie zaczęto cenić wartość produktów naturalnych. To spowodowało, że podawany w formie naturalnej, odzyskał on dawne znaczenie. Wprawdzie w wielu domach znajdzie się jakiś słoik o bursztynowym kolorze, ale większość z nas prawie nic nie wie o różnorakich możliwościach zastosowania tego produktu. Nie wolno jednak traktować tego produktu jako cudownego panaceum na wszelkie dolegliwości, dzięki któremu można uniknąć wizyty u lekarza.

Miód naturalny to prawie 80-cio procentowy skoncentrowany roztwór cukru (przeważnie są to cukry proste: fruktoza i glukoza, a także sacharoza i maltoza). Ponadto w jego skład wchodzi woda (15-20 %) oraz kwasy organiczne, białka, enzymy, różne składniki mineralne i aromatyczne. Jest to mieszanina 180 różnych składników, wiele z nich występuje tylko w ilościach śladowych. Ze względu na wysoką zawartość glukozy jest on również znakomitym źródłem „szybkiej” energii. Glukoza jest bezpośrednio przyswajana przez organizm i dostarcza energii potrzebnej do przebiegu procesów życiowych. Fruktoza, która znajduje się w miodzie działa pobudzająco na pracę serca i odkłada się w wątrobie jako glikogen – swego rodzaju rezerwa węglowodanowa.

Miód może być również korzystny dla medycyny. Zawarte w nim enzymy działają tonizująco i obniżają ciśnienie krwi. Jako środek leczniczy można go więc stosować zarówno wewnętrznie jak i zewnętrznie. Wprawdzie publikacje temu poświęcone często o tym wspominają, lecz bez uzasadnień naukowych. Z tego między innymi powodu książki z dziedziny medycyny naturalnej przytaczają przykłady, które świadczą o właściwościach leczniczych tego produktu oraz samych pszczół. O ile o leczniczym działaniu stosowanego wewnętrznie miodu przekonuje medycyna ludowa, o tyle jego gojące działanie na rany jest faktem, którego można dowieść w sposób naukowy.

Jest to także doskonały dodatek do wielu gotowanych potraw, a przede wszystkim do wypieków. Przy pieczeniu ciasta z dodatkiem tego słodkiego składnika nie kierujemy się jednak względami zdrowotnymi. Podgrzewając miód powyżej 40 stopni C, niszczymy w nim wszystkie wartościowe składniki. Różni się wówczas od cukru jedynie smakiem i zapachem. Ale zapach i smak to rzeczy nie do pogardzenia i dostateczny powód, by piec ciasto z takim dodatkiem.

Aby wyprodukować 1 kg miodu, pszczoły muszą odbyć loty do 750 tyś, a nawet 3 mln kwiatów w zależności od wielkości zebranej kropli nektarowej.

Jak wybrać najlepszy miód?

To proste – każdy nasz miód jest najlepszy, wystarczy więc dodać dowolny do koszyka i podać adres dostawy.

Naprawdę! Mówimy, że miód to ideał, prawdziwe złoto przyrody, a nie ma lepszych i gorszych ideałów.

Jeśli nie masz jeszcze ulubionego smaku albo nie znasz smaku różnych miodów Ratos-Natura, najlepiej jest kupić kilka, i potem podzielić się ze znajomymi. Tak robi wielu klientów: miód jest bardzo trwały, a porównywanie smaków to wielka przyjemność.