Syrop klonowy

Szybka nawigacja

Promocja

Wyświetlanie wszystkich wyników: 4

Syrop klonowy

Syrop klonowy jest wyrobem spożywczym, na którego opakowaniu zawsze znajdziemy charakterystyczny dla Kanady znak czerwonego liścia klonu. Nic dziwnego, bo właśnie stamtąd pochodzi syrop zwany płynnym kanadyjskim złotem. Na to określenie zasłużył niezwykłymi walorami smakowymi i właściwościami. Produkowany przede wszystkim w Kanadzie, ale popularny na całym świecie, jest cennym zamiennikiem zwykłego cukru.

Syrop klonowy to słodki, naturalny produkt, który coraz chętniej stosowany jest również w Polsce. Nie bez powodu! Stanowi on bowiem doskonały dodatek do wielu dań. W naszym sklepie syrop klonowy dostępny jest zarówno w małych, jak i większych opakowaniach, dzięki czemu każdy znajdzie u nas produkt odpowiedni dla siebie. Butelki o pojemności 1 litra będą świetnym wyborem dla miłośników tego smaku, a buteleczki o pojemności 240 ml polecamy osobom, które chcą go dopiero spróbować.

Jak powstaje syrop klonowy?

Naturalny syrop klonowy to wyjątkowy produkt, który powstaje z długotrwałego odparowania soku. Do jego produkcji wykorzystywane są najczęściej trzy gatunki klonu: cukrowy, srebrzysty i czerwony. Drzewa powinny mieć około 30-40 lat. Proces pozyskiwania soku – ze względów smakowych oraz dla dobra drzew, aby nie narażać ich na przesuszenie – najczęściej przeprowadza się wczesną wiosną. W pniach drzew montuje się kraniki, przez które wypływa sok zbierany bezpośrednio do naczyń lub transportowany do większych rynien. To mało inwazyjny proces, któremu można poddawać te same drzewa przez wiele lat.

Jako pierwsi syrop klonowi zaczęli pozyskiwać Indianie. Aby go zagęścić, wrzucali do niego rozgrzane kamienie, co powodowało stopniowe odparowanie wody. Stosowali również metodę „na zimno”, polegającą na pozostawieniu soku do zamarznięcia, a następnie zdjęciu warstwy wody. Przybyli do Ameryki Północnej Europejczycy opracowali inną, wydajniejszą technikę, a mianowicie długie gotowanie soku w miedzianych kotłach. Obecnie syrop klonowy produkowany jest na skalę przemysłową w podobny sposób, z wykorzystaniem specjalnych parowników, a następnie poddawany filtracji w celu pozbycia się grudek sacharozy.

Syropy klonowy – źródło cennych substancji odżywczych i idealny dodatek do wielu dań

Smak syropu klonowego jest oczywiście bardzo słodki, jednak nie zawiera on samego cukru – w jego składzie znajduje się też wiele cennych składników odżywczych, takich jak mangan, magnez, cynk czy witaminy z grupy B. Syrop klonowy charakteryzuje się płynną i gęstą konsystencją. Ma złocisty kolor przypominający miód. Może być jaśniejszy lub ciemniejszy – bardziej cenione są syropy jasne, delikatniejsze w smaku, w których nie doszło do mocnej karmelizacji cukru, ale wiele osób woli „przypalony” smak ciemniejszych odmian.

Zważywszy również na fakt, że z około 40 litrów soku powstaje tylko 1 litr syropu klonowego, można uznać, że jest to produkt ekskluzywny. Zabutelkowany w odpowiednich warunkach nie wymaga dodawania chemicznych barwników i konserwantów, dlatego jest tak korzystny dla zdrowia. Smak syropu klonowego jest delikatny i niepowtarzalny. Produkt ten stanowi świetny dodatek do:

  • naleśników i placków,
  • gofrów i wafli,
  • owsianki, musli i płatków,
  • jogurtów naturalnych,
  • wypieków,
  • kawy i herbaty.

Ponadto syropem klonowym można urozmaicać rozmaite wypieki i desery, takie jak ciasteczka czy babeczki. Świetnie zastępuje on miód naturalny i sztuczny, zwykły cukier oraz innego rodzaju słodziki. Ponadto doskonale nadaje się do sałatek, mięs, potraw grillowanych, sosów oraz dressingów.

Zdrowotne właściwości syropu klonowego

Mówiąc o atutach syropu klonowego, warto wiedzieć, że smak to jego niejedyna zaleta. Wartymi podkreślenia są bowiem również jego zdrowotne właściwości. Badania wykazały, że naturalny syrop klonowy zawiera aż 54 korzystne związki. Część z nich to silne antyoksydanty, które wykazują działanie antynowotworowe i antybakteryjne, a także wspomagają układ odpornościowy.

Syrop klonowy ma mniej kalorii w porównaniu do miodu i białego cukru (270 kcal/100 g, podczas gdy miód 300 kcal/100 g, a cukier aż 400 kcal/100g). Dzięki temu jest polecany osobom dbającym o swoją sylwetkę lub przebywającym na restrykcyjnej diecie, ale chcącym nadać swoim posiłkom słodki smak. Stanowi również doskonały zamiennik dla osób uczulonych na miód. Syrop klonowy warto zatem spożywać zarówno ze względu na jego walory smakowe, jak i dla zdrowia. Zapraszamy do składania zamówień!