logo-ratos-natura
0
Syrop klonowy

Szybka nawigacja

Wyświetlanie wszystkich wyników: 2

Syropy klonowe

Syrop klonowy jest wyrobem spożywczym, na którego opakowaniu zawsze znajdziemy charakterystyczny dla Kanady znak czerwonego klonu. Nic dziwnego, bo właśnie stamtąd pochodzi syrop zwany płynnym kanadyjskim złotem. Na te krótką charakterystykę zasłużył niezwykłymi walorami smakowymi i właściwościami. Produkowany w Kanadzie, ale popularny na całym świecie. Jest cennym zamiennikiem zwykłego cukru.

Syrop klonowy – jak powstaje i dlaczego warto go spożywać?

Ten niezwykły produkt powstaje z długotrwałego odparowania soku trzech rodzai klonu – cukrowego, srebrzystego i czerwonego. Proces pozyskiwania soku najlepiej ze względów smakowych i dla dobra drzew (aby nie narażać ich na przesuszenie) przeprowadza się wczesną wiosną. Jest oczywiście słodki, jednak nie zawiera tylko samego cukru, ale również wiele cennych naturalnych składników.

Zważywszy również na fakt, że z 40 litrów soku powstaje tylko 1 litr syropu, można uznać, że jest to produkt ekskluzywny. Zabutelkowany w odpowiednich warunkach nie wymaga dodawania konserwantów i dlatego jest tak doceniany. Smak syropu klonowego jest delikatny i niepowtarzalny. Stanowi świetny dodatek do naleśników, gofrów i innych tego typu dań. Można nim urozmaicić deser lub drink. Nadaje się też do sałatek i mięs. Wartym również podkreślenia są jego zdrowotne właściwości. Badania wykazały, że zawiera 54 korzystnych związków. Część z nich to silne antyoksydanty, które wykazują działanie antynowotworowe i antybakteryjne. Syrop klonowy warto zatem spożywać ze względów na walory smakowe i dla zdrowia.