Syrop klonowy:
złoto Kanady

Syrop klonowy jest nazywany kanadyjskim płynnym złotem. Doskonale smakuje, jest bardzo odżywczy i ma silne działanie prozdrowotne, co potwierdziły liczne badania naukowe.

Zdrowy skarb

Obecnie syrop klonowy jest jedynym na świecie naturalnym produktem komercyjnym powstającym całkowicie bez stosowania chemicznych środków ochrony roślin.

Syrop klonowy pozyskiwany jest z trzech rodzajów klonu: cukrowego, srebrzystego i czerwonego. Sok z drzew wydobywa się wczesną wiosną, w okresie roztopów. To najlepszy czas, ponieważ drzewa nie ulegają wtedy nadmiernemu wysuszeniu, a sok smakuje najlepiej.

Produkcja syropu klonowego jest bardzo wymagająca. Powstaje on z soku klonowego, z którego odparowuje się wodę. Z 40 litrów soku powstaje tylko 1 litr syropu!

Syrop klonowy butelkuje się w temperaturze 82 st. C. Dzięki temu jest naturalnie zabezpieczony przed rozwojem mikroorganizmów i nie wymaga dodawania konserwantów

Słodycz bez cukru

Syrop klonowy doskonale zastępuje cukier, a przede wszystkim jest od niego dużo zdrowszy. Dlatego jako specjaliści od słodkiej i jednocześnie zdrowej żywności my również oferujemy ten niezwykle ceniony produkt. Popularność syropu klonowego jako dodatku, ciekawostki, ale i stałego elementu diety, jest coraz większa ? również w Polsce.

Pyszny i pożyteczny

Mówi się, że tylko niezdrowe rzeczy są smaczne. Syrop klonowy to unikalne połączenie smaku i wartości odżywczych. Nie można go nazwać pustymi kaloriami, ze względu na obecne w nim w dużych ilościach przeciwutleniacze korzystne dla zdrowia, a także witaminy i składniki mineralne: mangan, cynk, wapń, sód, potas, żelazo i selen oraz niektóre witaminy z grupy B. Szczególnie istotna jest w nim ilość manganu i witaminy B2 (ryboflawiny).

Syrop klonowy jest także dobrym produktem dla alergików uczulonych na miód. 60 ml syropu, czyli ? szklanki, pokrywa w całości dzienne zapotrzebowanie przeciętnego człowieka na mangan, w 37% na ryboflawinę, w 18% na cynk, w 7% na magnez, a w 5% na wapń i potas. Zjedzenie takiej ilości syropu klonowego dostarcza 216 kcal, czyli stosunek wartości zdrowotnych do kalorii wypada całkiem nieźle, jak na substancję słodzącą. Nie możemy zapominać, że syrop klonowy to także bardzo dobre źródło związków fenolowych, należących do grupy przeciwutleniaczy.

Syrop klonowy jest dobrze przebadany pod względem zawartości antyoksydantów. W licznych badaniach nad tym produktem wykryto kilkadziesiąt związków o działaniu przeciwutleniającym. Wykazują one działanie ochronne na komórki człowieka i pomagają zapobiegać chorobom wywołanym przez wolne rodniki, takie jak nowotwory, czy cukrzyca typu II.

Przepisy na zdrowie:
syrop klonowy zamiast cukru

Syrop klonowy najczęściej używany jest do polewania naleśników lub ich kanadyjskiej i amerykańskiej wersji, pancakes. Jest lubianym dodatkiem do gofrów i tostów francuskich. Bardzo dobrze rozpuszcza się w wodzie, dlatego można nim słodzić ciepłe napoje, drinki i koktajle. Sprawdza się także jako marynata do mięs.

Można go też z doskonałym efektem użyć do ciasta…

CIASTO Z SYROPEM KLONOWYM

 

  • zamiast 1 miarki cukru użyj 3/4 miarki syropu klonowego
  • zmniejsz ilość innego płynu dodawanego do wypieku
    o tyle, ile dolane jest syropu, by ciasto zachowało gęstość
  • na każdą 1 szklankę syropu dodaj ? łyżeczki sody
  • zmniejsz o kilka stopni temperaturę pieczenia

…albo zrobić wyjątkowe pralinki:

FIT PRALINKI KLONOWO-KOKOSOWE

Składniki na 10 sztuk:

  • 30 g wafli ryżowych (niesolonych, naturalnych)
  • 8 łyżek wiórków kokosowych
  • 2 – 3 łyżki syropu klonowego
  • 80 g gęstego jogurtu naturalnego (greckiego) lub serka homogenizowanego

Dodatkowo:

  • wiórki kokosowe, do obtoczenia

Wafle pokruszyć w dłoniach (nie na piasek), wsypać do naczynia. Dodać wiórki kokosowe, syrop klonowy i jogurt naturalny/serek homogenizowany. Wszystko wymieszać dłońmi, do połączenia. Ściskając w dłoniach formować pralinki, obtaczać je w wiórkach kokosowych i odkładać na talerzyk. Schłodzić lub jeść od razu.

Smacznego (i na zdrowie)!