Miód: miliony kwiatów,
tysiące pszczół,
dziesiątki zalet

Aby dostarczyć kilogram miodu, pszczoły muszą odwiedzić nawet trzy miliony kwiatów. To tylko 4 małe słoiczki 250 g!

Nie można nie podziwiać takiej pracy.

Miód jest wyjątkowy nawet na tle innych naturalnych produktów. To klejnot natury, najlepsze, co potrafiła stworzyć przyroda, by zmagazynować energię i odżywcze składniki w jednej substancji.

Miód to cud. Po prostu.

Dowiedz się o nim więcej:

miód w słoiku

Rodzaje miodu

Miody od Ratosnatura

MIÓD WIELOKWIATOWY

Miód wielokwiatowy 250g

Zwany miodem tysiąca kwiatów, powstaje z nektarów różnych roślin łąkowych, uprawnych, leśnych oraz górskich. Co ciekawe, jego smak może się różnić w zależności od pory roku: miód z kwiatów wiosennych będzie miał jaśniejszą barwę, lekki, delikatny zapach i stosunkowo łagodny smak, a zyskuje na intensywności w przypadku kwiatów letnich.

Miód wielokwiatowy znajduje szerokie zastosowanie w leczeniu chorób alergicznych dróg oddechowych, jest też pomocny w leczeniu problemów dotyczących serca, wątroby i woreczka żółciowego.

ratos natura miód

Jest jasny, niemal przezroczysty i ma delikatny zapach. Powstaje z nektaru kwiatów robinii akacjowej, popularnie zwanej akacją, która kwitnie w końcu maja i na początku czerwca przez około 10-12 dni.

Ma stosunkowo niską aktywność antybiotyczną, za to pomaga w leczeniu innych schorzeń układu pokarmowego: wrzodów żołądka, dwunastnicy, nadkwasoty żołądka, zaburzeń przewodu pokarmowego i układu trawiennego, zapalenia błony śluzowej oraz stanów kurczowych jelita cienkiego i grubego.

MIÓD AKACJOWY

Miód akacjowy 250g
honey-splash-2

MIÓD RZEPAKOWY

Miód rzepakowy 250g

Powstaje z nektaru kwiatów rzepaku, który kwitnie w maju i w czerwcu przez około 40 dni. Ma jasną, prawie przezroczystą barwę, a po skrystalizowaniu ? białokremową z konsystencją przypominającą smalec. Jego zapach jest ledwo wyczuwalny.

Stosuje się go w leczeniu trzustki, wątroby, nerek, układu pokarmowego, krążenia, wrzodów żołądka i dwunastnicy. Przyspiesza gojenie się ran i łagodzi oparzenia skóry. Zawiera dużą ilość potasu.

To jeden z najpopularniejszych i najbardziej aromatycznych gatunków miodu. Ma bardzo słodki, chwilami słodko-gorzkawy smak, zielonożółtą barwę, a po skrystalizowaniu ? złotożółtą. To właśnie miód lipowy jest stosowany w przypadku przeziębień, zapalenia zatok, oskrzeli, anginy oraz grypy.

Swoją skuteczność zawdzięcza olejkom eterycznym zawartym w kwiatach lipy. Sprawdza się także w przypadku dolegliwości związanych z drogami moczowymi, schorzeniami reumatycznymi oraz nerwicami.

MIÓD LIPOWY

Miód lipowy 250g
honey-splash-2

MIÓD GRYCZANY

Miód gryczany 250g

Bardzo aromatyczny, ciemny rodzaj miodu wytwarzany z nektaru kwiatów gryki zwyczajnej kwitnących w lipcu i sierpniu. Stosuje się go przy zapobieganiu i leczeniu chorób serca i układu krążenia.

Przyśpiesza też gojenie złamanych kości oraz działa antymiażdżycowo. Ze względu na dużą zawartość magnezu stosuje się go w diecie antynowotworowej. Wzmacnia układ odpornościowy. Jest też zalecany dla osób z nadciśnieniem tętniczym

Miód ratosnatura

Wytwarzany ze spadzi liściastej lub iglastej z wydzieliny produkowanej przez mszyce. Miód ten różni się od innych typów większą zawartością związków mineralnych, w szczególności potasu, fosforu, siarki, chloru, wapnia, magnezu i żelaza.

Ma działanie antyseptyczne, przeciwzapalne i wykrztuśne. Z powodzeniem zastępuje wiele antybiotyków. Skuteczny w leczeniu skóry, chorób reumatycznych i schorzeń układu nerwowego.

MIÓD SPADZIOWY

Miód spadziowy 250g

MIÓD WRZOSOWY

Miód wrzosowy 400g

Ma brunatnoczerwoną barwę i często jest uznawany za najlepszy z miodów nektarowych. Cechują go niezbyt słodki, chwilami gorzkawy smak oraz przyjemny aromat wrzosu. Stosuje się go zazwyczaj podczas leczenia schorzeń dróg moczowych, kamicy nerkowej, prostaty, przy biegunkach, zapaleniu gardła i jelit.

miód

Słodkie ciekawostki

Miód jako symbol zdrowego stylu życia

Zdrowotne właściwości miodu W medycynie miód to jeden z najsłodszych leków. Zawiera wiele cennych witamin, minerałów, enzymów i przeciwutleniaczy. Tych ostatnich składników najwięcej zawierają miody ciemne, m.in. miód gryczany. Przeciwutleniacze są odpowiedzialne za...

czytaj dalej

Miód pszczeli? Owoc ciężkiej pracy

Jak powstaje miód? Kiedy widzimy nad kwiatem tańczące pszczoły, nie zawsze zdajemy sobie sprawę, jak ciężką pracę w tej chwili wykonują. Jednostajne bzyczenie, zapach kwiatów i słońce to sceneria znana chyba nam wszystkim. Wszystko to po to, by za jakiś czas na naszym...

czytaj dalej

Lipcowy skarb, czyli wszystko o miodzie lipowym

Miód lipowy to jeden z najbardziej znanych miodów nektarowych. Zajadamy się nim na śniadanie, bo pysznie rozlewa się na świeżym pieczywie i cudownie smakuje. Przypominamy sobie o słodkim nektarze z kwiatu lipy w okresie przeziębień i grypy, kiedy nasze zasypianie...

czytaj dalej

Miód naturalny ceniony od wieków

Miód to naturalny produkt wytwarzany przez pszczoły. Pracowite owady zbierają nektar z kwiatów, który osadzają i przechowują w plastrach. Tam słodka substancja ma czas, aby na tyle dojrzeć w smaku i kolorze, by wreszcie trafić na nasze stoły. Od jak dawna znana jest...

czytaj dalej

Miody pachnące łąką i lasem

Różnorodność miodów sprawia, że każda ich degustacja to zawsze nowe doświadczenie dla smakoszy złotego produktu. Producent miodu zamieszczając etykietę na słoiku, informuje nas, jakie bogactwo jest ukryte w słodkim nektarze. Rodzaj miodu można rozpoznać przede...

czytaj dalej

Miód – złoty środek na głód, zdrowie i urodę

Czy wiesz, że produkcja miodu jest jedną z najstarszych działalności jaką zna ludzkość. Złota słodycz towarzyszy człowiekowi od niemal 6000 lat. Mimo upływu wieków miód nadal uznaje się za jeden z głównych środków spożywczych, który nie tylko poprawi Twoje...

czytaj dalej

Miód ? najzdrowszy ze słodkich,
najsłodszy ze zdrowych:

Miód to – według definicji – „naturalny słodki produkt spożywczy wytwarzany przez pszczoły z nektaru roślin lub innych słodkich soków roślinnych”. My jednak uważamy, że jest on czymś więcej niżby wynikało z powyższego opisu. To ceniony od tysiącleci produkt spożywczy i skuteczne lekarstwo przeciwko wielu schorzeniom. Miód jest najstarszym uniwersalnym lekarstwem jakie zna ludzkość. Historia stosowania miodu w medycynie sięga kilku tysięcy lat. Pierwsze wzmianki na jego temat można znaleźć w Kodeksie Ebersa sprzed 3500 lat. O jego właściwościach leczniczych pisali też Hipokrates oraz Awicenna.

img-honney

O ile jego wartość i pozycja w kuchni nie jest kwestionowana, to wiedza o jego działaniu leczniczym w ostatnich dziesięcioleciach uległa niemal całkowitemu zapomnieniu. Naturalne opatrunki miodowe zostały zastąpione przez farmaceutyczne maści i kremy, a syropy z apteki wyparły babciny miód z mlekiem, tak skuteczny w leczeniu zapalenia gardła i przeziębień. Okazało się jednak, że współczesne wyroby farmaceutyczne mają szkodliwe działania uboczne i ponownie zaczęto cenić wartość produktów naturalnych. To spowodowało, że podawany w formie naturalnej, odzyskał on dawne znaczenie. Wprawdzie w wielu domach znajdzie się jakiś słoik o bursztynowym kolorze, ale większość z nas prawie nic nie wie o różnorakich możliwościach zastosowania tego produktu. Nie wolno jednak traktować tego produktu jako cudownego panaceum na wszelkie dolegliwości, dzięki któremu można uniknąć wizyty u lekarza.

damien-tupinier-OFEvgVfr6iU-unsplash (2)

Miód naturalny to prawie 80-cio procentowy skoncentrowany roztwór cukru (przeważnie są to cukry proste: fruktoza i glukoza, a także sacharoza i maltoza). Ponadto w jego skład wchodzi woda (15-20 %) oraz kwasy organiczne, białka, enzymy, różne składniki mineralne i aromatyczne. Jest to mieszanina 180 różnych składników, wiele z nich występuje tylko w ilościach śladowych. Ze względu na wysoką zawartość glukozy jest on również znakomitym źródłem ?szybkiej” energii. Glukoza jest bezpośrednio przyswajana przez organizm i dostarcza energii potrzebnej do przebiegu procesów życiowych. Fruktoza, która znajduje się w miodzie działa pobudzająco na pracę serca i odkłada się w wątrobie jako glikogen – swego rodzaju rezerwa węglowodanowa.

chinh-le-duc-q98J_eiecHA-unsplash

Miód może być również korzystny dla medycyny. Zawarte w nim enzymy działają tonizująco i obniżają ciśnienie krwi. Jako środek leczniczy można go więc stosować zarówno wewnętrznie jak i zewnętrznie. Wprawdzie publikacje temu poświęcone często o tym wspominają, lecz bez uzasadnień naukowych. Z tego między innymi powodu książki z dziedziny medycyny naturalnej przytaczają przykłady, które świadczą o właściwościach leczniczych tego produktu oraz samych pszczół. O ile o leczniczym działaniu stosowanego wewnętrznie miodu przekonuje medycyna ludowa, o tyle jego gojące działanie na rany jest faktem, którego można dowieść w sposób naukowy.

Jest to także doskonały dodatek do wielu gotowanych potraw, a przede wszystkim do wypieków. Przy pieczeniu ciasta z dodatkiem tego słodkiego składnika nie kierujemy się jednak względami zdrowotnymi. Podgrzewając miód powyżej 40 stopni C, niszczymy w nim wszystkie wartościowe składniki. Różni się wówczas od cukru jedynie smakiem i zapachem. Ale zapach i smak to rzeczy nie do pogardzenia i dostateczny powód, by piec ciasto z takim dodatkiem.

Aby wyprodukować 1 kg miodu, pszczoły muszą odbyć loty do 750 tyś, a nawet 3 mln kwiatów w zależności od wielkości zebranej kropli nektarowej.

honey-splash-2

Jak wybrać najlepszy miód?

To proste ? każdy nasz miód jest najlepszy, wystarczy więc dodać dowolny do koszyka i podać adres dostawy.

Naprawdę! Mówimy, że miód to ideał, prawdziwe złoto przyrody, a nie ma lepszych i gorszych ideałów.

Jeśli nie masz jeszcze ulubionego smaku albo nie znasz smaku różnych miodów Ratos-Natura, najlepiej jest kupić kilka, i potem podzielić się ze znajomymi. Tak robi wielu klientów: miód jest bardzo trwały, a porównywanie smaków to wielka przyjemność.

Ratos Natura
Przegląd prywatności

Ta strona korzysta z ciasteczek, aby zapewnić Ci najlepszą możliwą obsługę. Informacje o ciasteczkach są przechowywane w przeglądarce i wykonują funkcje takie jak rozpoznawanie Cię po powrocie na naszą stronę internetową i pomaganie naszemu zespołowi w zrozumieniu, które sekcje witryny są dla Ciebie najbardziej interesujące i przydatne.