Kiedy widzimy nad kwiatem ?tańczące? pszczoły, nie zawsze zdajemy sobie sprawę, jak ciężką pracę w tej chwili wykonują. Jednostajne bzyczenie, zapach kwiatów i słońce ? to sceneria znana chyba nam wszystkim. Wszystko to po to, by za jakiś czas na naszym stole gościł złoty miód o pysznie wyglądającej konsystencji i słodkim smaku.
Pszczoły i ich słodki efekt pracy
Złoty, słodki miód to jeden z najbardziej cenionych produktów naturalnych. Płynna i delikatna substancja wytwarzana jest przez pracowite pszczoły, których jak zliczono jest około 20-30 tysięcy gatunków. W Polsce znanych jest 469 gatunków. Pszczoły w poszukiwaniu cennego nektaru i spadzi są skłonne do pokonania ogromnych odległości. To nieopisanie ciężka praca, czego jedząc miód często nie jesteśmy świadomi. Do przygotowania jedynie 100g miodu miodne owady muszą odwiedzić około 1 milion kwiatów. Jednak są to na tyle mądre stworzenia, że potrafią sobie świetnie zorganizować mozolną pracę, wybierając taki szlaki, na których będzie najwięcej kwiatów. W taki sposób skracają sobie czas zbierania pyłku i częściej można liczyć na nowe dostawy cennej substancji do ula. Dzięki ciężkiej pracy pszczół możemy się codziennie cieszyć pysznym smakiem i aromatem miodów różnego rodzaju, np. miodem akacjowym, lipowym, spadziowym, wielokwiatowym, rzepakowym, gryczanym i wrzosowym. Niestety, od 2006 roku zaobserwowano tajemnicze zmniejszanie się ilości pszczół, co zauważono po raz pierwszy w Stanach Zjednoczonych. Miodne pszczoły najprawdopodobniej giną ze względu na powszechne stosowanie pestycydów, które niekorzystnie wpływają na system nerwowy i immunologiczny tych owadów.
Miód i jego pozytywne działanie
Naturalny miód nektarowy przynosi ludziom od wielu wieków mnóstwo cech pozytywnie wpływających na nasze zdrowie i dobre samopoczucie. Złocista substancja doskonale sprawdza się w czasie przeziębień, zwalczając natrętne wirusy i bakterie (szczególnie w okresie jesieni i wiosny). To nie tylko niezastąpione źródło energii pochodzącej prosto z natury, ale też cudowny środek wzmacniający układ odpornościowy organizmu. Miód gwarantuje nam również spokojny sen i wpływa odstresowująco na nasze samopoczucie. Pracowite pszczoły tworzą złocisty ?nektar bogów? w sterylnym środowisku. Jeśli sami również zadbamy o jego właściwe przechowywanie, będzie to nadal jeden z najbardziej bezpiecznych naturalnych środków spożywczych. Miejsce, w którym trzymamy złocistą słodycz nie powinno być narażone na wilgoć oraz promienie słoneczne. Najlepiej, jeśli zamkniemy miód w szczelnym naczyniu, nie narażając go na zbyt wysokie temperatury. Przechowywanie naturalnej złocistej słodyczy w temperaturze od 19 do 23 stopni Celsjusza zapewni nam, że nie zaszkodzimy jej miodowym właściwościom zdrowotnym.