Miód, ten niezwykły produkt pszczeli, od lat fascynuje ludzi swoim smakiem, właściwościami zdrowotnymi i rozmaitymi zastosowaniami. W Polsce szczególnie cenimy ten dar natury, ponieważ nasz kraj słynie z wytwarzania wyjątkowych miodów. Jednak czy każdy miód jest słodki? Zaskakująco, nie do końca. W artykule postaramy się przybliżyć Ci pochodzenie miodu oraz jego różnorodność, która może być dla niektórych bardzo zaskakująca.
Pochodzenie miodu
Pszczoły i ich wyjątkowe umiejętności zbierania nektaru z kwiatów towarzyszą ludzkości od zarania dziejów. Już w starożytności wiedziano o leczniczych właściwościach miodu i wykorzystywano go jako źródło pokarmowej energii. Produkowany przez pszczoły naturalny miód stanowi przede wszystkim pokarm dla pszczół robotnic oraz larw pszczelich. Niektóre gatunki tych owadów wręcz przystosowały się do warunków środowiskowych tak, że potrafią jedynie przeżyć, spożywając miód.
Rodzaje miodów – smaki i barwy
W Polsce znajdziemy wiele rodzajów miodów, które różnią się między sobą nie tylko barwą, ale przede wszystkim smakiem oraz właściwościami zdrowotnymi. Ogólnie mówiąc, miody dzielą się na spadziowe, nektarowe oraz mieszane. Dodatkowo wyróżniamy również miody jednorodne, takie jak wrzosowy, gryczany czy lipowy, a także wielokwiatowe.
Miód spadziowy powstaje z tzw. spadzi, czyli wydzieliny roślinnej lub owadów ssących rośliny, który to nektar pszczoła zbiera i przekształca w miód. Charakteryzuje się on ciemniejszą barwą oraz nieco mniej słodkim smakiem, a nawet delikatną goryczką. Miód nektarowy z kolei powstaje z nektaru zbieranego z kwiatów roślin. Są to miodów o jasnych bądź złotych barwach i większości przypadków o słodkim smaku.
Różne właściwości miodów
Każdy rodzaj miodu posiada nieco inne właściwości zdrowotne, które zależą od kwiatów, z jakich pochodzi nektar. Na przykład miód lipowy posiada właściwości przeciwzapalne i bakteriobójcze, dlatego często stosuje się go w leczeniu przeziębień oraz infekcji. Miód gryczany natomiast, ze względu na dużą zawartość żelaza, polecany jest jako naturalny suplement wspomagający układ krwionośny.