Naturalny miód to prawdziwa skarbnica zdrowia. Produkt ten ceniony jest zatem nie tylko za swój wyjątkowy, słodki smak, ale przede wszystkim za prozdrowotne właściwości, które świetnie sprawdzają się w walce z przeziębieniem i kaszlem. Jeśli zależy Ci na naturalnym wspieraniu odporności oraz zdrowym zamienniku cukru w diecie, miód lipowy będzie doskonałym wyborem. Dowiedz się więcej o jego właściwościach w poniższym artykule!
Bogactwo składników odżywczych w miodzie lipowym
Popularność miodu jako jednego z najzdrowszych i najsmaczniejszych produktów jest niezaprzeczalna. Miód lipowy w szczególności wyróżnia się bogactwem składników odżywczych. W jego składzie znajdziemy między innymi:
- olejki eteryczne,
- flawonoidy,
- beta-karoten,
- potas,
- magnez,
- witaminy z grupy B,
- związki goryczowe.
Glukoza i fruktoza obecne w miodzie lipowym są źródłem energii zarówno dla dorosłych, jak i dzieci. Ten rodzaj miodu to zatem znacznie lepszy wybór niż sztuczne, niezdrowe słodycze, takie jak batony czy ciastka. Co równie istotne, można go stosować na wiele różnych sposobów.
Działanie miodu lipowego na przeziębienie, kaszel i inne dolegliwości
Właściwości lecznicze miodu lipowego są niezastąpione podczas leczenia objawów przeziębienia, grypy czy infekcji górnych dróg oddechowych, takich jak kaszel. Działa on wykrztuśnie, przeciwbakteryjnie, przeciwgrzybiczo, napotnie i przeciwskurczowo, a także nawilża wysuszone, drapiące gardło. Przede wszystkim wskazane jest zażywanie go podczas przeziębienia lub grypy. Co jednak istotne, naturalny miód lipowy może być również stosowany jako środek wspomagający walkę z zapaleniem oskrzeli oraz płuc, ponieważ ma on działanie przeciwzapalne.
Regularne spożywanie miodu lipowego przyczynia się również do wzmocnienia układu odpornościowego. Produkt ten warto więc stosować nie tylko podczas leczenia objawów przeziębienia czy kaszlu, ale też zapobiegawczo, włączając go do swojej codziennej diety. Bardzo istotne jest jednak, by nie dodawać miodu do gorącej herbaty i innych napojów. Zbyt wysoka temperatura negatywnie wpływa bowiem na jego cenne właściwości lecznicze.