Szybka nawigacja
Wyświetlanie wszystkich wyników: 4
Miód lipowy naturalny
-
Miód lipowy 600g RATOS-NATURA
Swoją skuteczność zawdzięcza olejkom eterycznym zawartym w kwiatach lipy
-
Miód lipowy 250g RATOS-NATURA
Swoją skuteczność zawdzięcza olejkom eterycznym zawartym w kwiatach lipy
-
Miód lipowy 1400g RATOS-NATURA
Prawdziwy miód lipowy to produkt, który powinien znaleźć się w domowej apteczce każdego miłośnika naturalnych sposobów radzenia sobie z przeziębieniem.
-
Miód lipowy 400g RATOS-NATURA
Swoją skuteczność zawdzięcza olejkom eterycznym zawartym w kwiatach lipy
Miód lipowy naturalny to nie tylko bogactwo aromatu i smaku, ale też zdrowotnych właściwości. Jeśli chcesz wzmocnić swoją naturalną odporność, a także mieć w swojej kuchni wartościowy zamiennik cukru do herbaty czy różnych dań, koniecznie zapoznaj się z naszą ofertą. Miód lipowy to bowiem jeden z najpopularniejszych i najbardziej cenionych rodzajów miodu na świecie. Produkt ten wytwarzany jest przez pszczoły z nektaru kwiatów lipy. Jest to rodzaj drzew o niezwykłych właściwościach leczniczych, które rosną w umiarkowanej strefie półkuli północnej, w tym w Polsce.
Proces zbierania nektaru z drzew lipy trwa tylko kilka tygodni, na przełomie czerwca i lipca, w trakcie ich kwitnienia. Zebrany surowiec jest przekształcany przez pszczoły się w miód o jasnożółtym, słomkowym kolorze, gęstej konsystencji oraz intensywnym aromacie. Jeśli chodzi o smak, to jest on intensywny i mocno „miodowy”. Niektórzy odczuwają go jako lekko gorzkawy lub nawet nieco ostry. Dzięki tym cechom miód lipowy naturalny idealnie nadaje się jako dodatek do herbaty, deserów, przekąsek, dressingów do sałatek czy potraw mięsnych. Jest również odpowiedni do wyrabiania syropów i nalewek. Ponadto świetnie sprawdza się jedzony bez niczego, prosto ze słoika!
Kto powinien jeść miód lipowy naturalny? Poznaj jego korzyści zdrowotne
Jak wspomnieliśmy, miód lipowy naturalny charakteryzuje się nie tylko wyjątkowym smakiem, ale również szerokim spektrum prozdrowotnych właściwości. Wyróżnia się bogactwem składników odżywczych, takich jak:
- olejki eteryczne,
- flawonoidy,
- beta-karoten,
- potas,
- magnez,
- witaminy z grupy B,
- związki goryczowe.
Co więcej, naturalny miód lipowy jest pełen glukozy i fruktozy, które są źródłem energii zarówno dla dorosłych, jak i dzieci. Ponadto, podobnie jak inne produkty naturalne, takie jak miód wrzosowy, dzięki zawartości antyoksydantów i witamin wspiera układ odpornościowy. Ma on również działanie przeciwzapalne, poprawia pracę układu trawiennego i korzystnie wpływa na serce. Dzięki swoim właściwościom i słodkiemu smakowi łagodzi stres i przyczynia się do poprawy nastroju. Jest również zalecany osobom cierpiącym na nerwicę, nadpobudliwość nerwową i bezsenność.
Miód lipowy naturalny – zdrowsza alternatywa dla słodyczy
Od teraz, mając ochotę na coś słodkiego, zamiast po batona czy inną sztuczną, niezdrową słodycz, sięgaj po miód lipowy naturalny. Będzie to z całą pewnością o wiele lepszy wybór. Co więcej, mnóstwo osób z pewnością wie, że właściwości miodu lipowego są niezastąpione między innymi przy przeziębieniu, grypie czy infekcjach górnych dróg oddechowych. Miód lipowy naturalny działa:
- wykrztuśnie,
- przeciwbakteryjnie,
- przeciwgrzybiczo,
- przeciwgorączkowo,
- napotnie,
- uspokajająco,
- przeciwskurczowo.
Warto więc przede wszystkim zażywać go w czasie przeziębienia lub grypy. Może być również stosowany jako środek wspomagający walkę z zapaleniem oskrzeli czy nawet płuc. Stany zapalne w ten sposób ustępują o wiele szybciej. Co ważne, jeśli miód lipowy naturalny spożywany jest regularnie, przyczynia się do wzmocnienia układu odpornościowego. Aby jeszcze bardziej wzmocnić jego właściwości prozdrowotne, można go jeść razem z mlekiem, sokiem malinowym lub z czarnego bzu czy naparem z kwiatów lipy.
Trzeba jednak pamiętać, by przed rozpuszczeniem miodu lipowego w gorącym napoju poczekać, aż ten nieco wystygnie. Zbyt wysoka temperatura, powyżej 40 stopni Celsjusza, sprawia, że zawarte w nim białka zaczynają się rozkładać, przez co traci większość swoich cennych właściwości leczniczych. Ważne jest również odpowiednie przechowywanie miodu lipowego. Należy trzymać go w suchym, zacienionym miejscu, w temperaturze nieprzekraczającej kilkunastu stopni Celsjusza. Najlepszym miejscem na przechowywanie miodu lipowego będzie więc rzadko otwierana szafka chroniona przed światłem słonecznym lub lodówka.
Zastosowanie miodu lipowego poza kuchnią
Dzięki swoim właściwościom antybakteryjnym i przeciwgrzybicznym naturalny miód lipowy znajduje zastosowanie również w kosmetyce. Wykorzystywany jest jako składnik kremów, może być też aplikowany bezpośrednio na skórę w formie peelingu. Właściwości miodu lipowego to między innymi przyspieszenie gojenia ran, oczyszczanie skóry i reedukacja nadmiaru sebum. Regularne stosowanie miodu w postaci maseczki na twarz może pomóc w redukcji trądziku, blizn, podrażnień i zaczerwienień.
Zobacz również: miód gryczany w słoikach