Miód rzepakowy

Szybka nawigacja

Promocja

Wyświetlanie wszystkich wyników: 2

Miód rzepakowy

Miód rzepakowy jest jednym z najpopularniejszych miodów w naszym kraju. I nic dziwnego, bo rzepak jest jedną z najchętniej uprawianych roślin na terenie Polski, a olej z jej nasion często gości na naszych stołach. Rzepak lubią również pszczoły, ponieważ zapewnia im mnóstwo pyłku i nektaru, z którego tworzą miód.

Miód rzepakowy jest miodem wiosennym, pierwszym pozyskiwanym w ciągu roku. Pszczoły pozyskują nektar rzepaku w okresie masowego kwitnienia tej rośliny, na przełomie kwietnia i maja. Miód rzepakowy charakteryzuje się słabym zapachem, przypominającym kwitnący rzepak. Ma też łagodny i bardzo słodki smak. W postaci płynnej ma słomkową barwę, a po skrystalizowaniu – do którego ze względu na wysoką zawartość cukrów dochodzi bardzo szybko – nabiera jasnożółtego, kremowego koloru.

Na co pomaga miód rzepakowy?

Miód rzepakowy zawiera wiele cennych składników, takich jak:

  • witaminy z grup B, C i K,
  • potas, magnez, bor,
  • garbniki,
  • olejki eteryczne,
  • flawonoidy.

Właściwości miodu rzepakowego są bardzo liczne. Powoduje on rozszerzenie naczyń wieńcowych serca, co poprawia dotlenienie i odżywienie go oraz zapobiega schorzeniom miażdżycowym. Obniża ciśnienie, a także pomaga w uzupełnieniu niedoboru potasu i magnezu. Zawiera również bor, pierwiastek wpływający pozytywnie na pracę tarczycy i śledziony oraz kondycję kości.

Miód rzepakowy pomaga również wątrobie w odtruwaniu organizmu. Wspomaga leczenie infekcji gardła, nosa i oskrzeli. Jest także nieoceniony w walce ze zgagą, wzdęciami oraz wrzodami żołądka. Ponadto wykazuje on działanie przyspieszające gojenie ran zewnętrznych, oczyszczając je i zapobiegając zakażeniom.

Ze względu na dużą zawartość glukozy, fruktozy i innych cukrów prostych – najwyższą spośród wszystkich miodów odmianowych – miód rzepakowy poleca się w stanach wyczerpania organizmu znacznym wysiłkiem lub długą chorobą. Ponadto poprawia on proces myślenia i koncentrację, stymuluje układ odpornościowy oraz przynosi ulgę przy alergiach.

Miód rzepakowy w kosmetyce

Miód rzepakowy znajduje zastosowanie również w kosmetyce. Charakteryzuje się działaniem oczyszczającym, odkażającym i antybakteryjnym. Poza tym nawilża i odżywia naskórek, więc doskonale nadaje się dla osób o zmęczonej i suchej cerze. Miód rzepakowy można stosować bezpośrednio na skórę lub jako dodatek do maseczek na twarz i włosy. Idealnie nadaje się do zabiegu miodowania włosów, czyli nakładania miodu w połączeniu z odżywką na kosmyki włosów, od nasady po końcówki.

Aby miód rzepakowy zachował swoje właściwości, trzeba pamiętać o jego prawidłowym przechowywaniu. Należy trzymać go w suchym i zacienionym miejscu w temperaturze około 18 stopni Celsjusza i wilgotności względnej nieprzekraczającej 60%. Miód rzepakowy można również przechowywać w lodówce.

Zobacz też: miód wrzosowy w słoikach