logo-ratos-natura
1
Miód spadziowy

Szybka nawigacja

Wyświetlanie wszystkich wyników: 4

Miody spadziowe

Miód spadziowy, w odróżnieniu od miodów nektarowych, nie powstaje z nektaru kwiatów. Jest to zebrana przez pszczoły wydzielina mszyc i czerwców, które znajdują się na drzewach liściastych. Wydzielina ta jest lepka i słodka, występuje głównie latem w postaci kropelek na liściach. Ze względu na dużą zawartość składników odżywczych i zdrowotnych miód spadziowy jest często nazywany miodem królewskim. Niezwykle dobry i zdrowy dla człowieka jako jedyny zawiera w sobie srebro, cynę, molibden i wanad.

Właściwości miodu spadziowego

Dzięki swoim szerokim właściwościom zdrowotnym miód spadziowy znalazł zastosowanie w lecznictwie naturalnym. Spożywanie miodu zmniejsza trujący wpływ kawy, herbaty, alkoholu czy tytoniu na organizm. Miód spadziowy jest niezastąpiony w regulacji pracy serca, wspomaga przemianę materii, obniża ciśnienie, polepsza krążenie, a także pracę nerek. Miód spadziowy ma również właściwości, które przyspieszają gojenie ran, oparzeń i odmrożeń. Działa przeciwzapalnie, wykrztuśnie, łagodzi uporczywy kaszel. Dodatkowo miód spadziowy pomaga w stanach niepokoju i bezsenności. Wspomaga też naszą odporność, dlatego polecany jest osobom po kuracjach antybiotykowych i sterydowych. Jest stosowany jako naturalny środek przeciwnowotworowy. Miód pomaga w leczeniu astmy i kamicy nerkowej. Ciekawostką jest, że miód spadziowy polecany jest także przez stomatologów, ze względu na to, że zapobiega tworzeniu się kamienia nazębnego. Korzyści z dodania go do swojej codziennej diety są przeróżne. Warto zdecydować się na własny słoik lub podarować go najbliższym.