Przede wszystkim miód to zdrowie
W medycynie miód to jeden z najsłodszych leków. Zawiera wiele cennych witamin, minerałów, enzymów i przeciwutleniaczy. Tych ostatnich składników najwięcej zawierają miody ciemne, m.in. miód gryczany. Przeciwutleniacze są odpowiedzialne za odbudowę tkanek, odmładzają skórę, nadając jej świeży wygląd i chronią ją przed słońcem. Naturalny miód znany jest od wieków jako środek leczniczy stosowany miejscowo na skaleczenia, rany czy oparzenia spowodowane np. nadmiernym opalaniem. Złoty napój działa przeciwzapalnie, przeciwgrzybicznie i antybakteryjnie. Pachnące miody przeciwdziałają alergiom, a nawet astmie. Słodki i lepki produkt to również sprawdzona substancja wspomagająca układ pokarmowy i stabilizująca ciśnienie krwi. To też złoty środek na skołatane nerwy, działa bowiem odstresowująco.
Miód pszczeli z najczystszego środowiska
Ul to jedno z najczystszych miejsc na ziemi. Dom, który zamieszkują niesamowicie pracowite pszczoły. Miód naturalny to jeden z nielicznych produktów wolnych od wszelkich chemicznych substancji. Pszczoły są niezwykle delikatnymi stworzeniami. Pod wpływem skażonego środowiska zaczynają chorować i ginąć. W takich warunkach pszczela rodzina nie ma szans na przeżycie i produkcja miodu nie jest możliwa. W czasie słonecznych dni pszczoły wykorzystują każdą chwilę na zbieranie nektaru z ziół i kwiatów. Przy okazji tych zbiorów zapylają inne rośliny. To naprawdę pożyteczne owady. Pszczoły zbierają nektar ze swoich ulubionych roślin do momentu, kiedy nie przekwitną. Dzięki temu pszczelarze mogą przygotować miód z jednego gatunku kwiatu, który będzie różnił się od pozostałych kolorem, konsystencją czy smakiem. Najbardziej znane i cenione miody nektarowe to: miód akacjowy, miód lipowy, miód mniszkowy, miód gryczany, miód rzepakowy, miód wrzosowy. Jeśli jednak dany gatunek kwiatu z jakichś przyczyn ma niewystarczającą ilość nektaru, pracowite owady szukają innych źródeł nektaru. Mieszane gatunki roślin dają miód wielokwiatowy.