Miód to naturalny produkt wytwarzany przez pszczoły. Pracowite owady zbierają nektar z kwiatów, który osadzają i przechowują w plastrach. Tam słodka substancja ma czas, aby na tyle dojrzeć w smaku i kolorze, by wreszcie trafić na nasze stoły.
Od jak dawna znana jest produkcja miodu?
Słodka substancja już od czasów starożytnych znana jest ludzkości jako produkt zdrowotny i dodatek wzbogacający smak wielu napojów i potraw. Miód był od najdawniejszych wieków postrzegany za ?święty? napój, znajdując szacunek i uznanie w ówczesnym społeczeństwie. Stał się przez to ulubionym motywem w literaturze i sztuce. Odnoszono się do niego w Biblii, a wśród starożytnych Egipcjan i Greków mówiono o miodzie jak o ?napoju bogów?. Kiedy prowadzono archeologiczne wykopaliska na terenie Egiptu, odnaleziono więcej niż 3000 próbek doskonale zachowanego miodu z czasów powstawania pierwszych cywilizacji. Złoty afrodyzjak był zamknięty w specjalnych garnkach tak szczelnie, że nie stracił swoich antybakteryjnych właściwości. W malarstwie sięgającym czasów starożytnych często artyści malowali pracowite pszczoły robiące miód w tak ogromnych ilościach, aby człowiek mógł spokojnie z tego nadmiaru korzystać. Następnie zaczęto przedstawiać postaci wykwalifikowanych pszczelarzy, do których nie tylko w starożytności, ale i w późniejszych czasach odnoszono się z szacunkiem i traktowano jak ludzi wykonujących niezwykle pożyteczny zawód.
Jak przechowywać miód?
Miód naturalny powinien być przechowywany w suchym miejscu i z dala od promieni słonecznych. Jako produkt spożywczy pakowany jest do słoików z grubego szkła lub z tworzywa sztucznego, ostatnio też i do ekologicznych kartonowych pudełek. Jeśli miód pszczeli jest w szczelnym pojemniku i nie jest narażony na czynniki zewnętrzne, takie jak kurz, światło czy wilgoć, nie musisz się martwić o datę ważności. Naturalna złota słodycz nigdy nie będzie pleśnieć, a swoją moc antybakteryjną zachowuje przez wiele lat. W egipskich grobowcach archeologowie znajdowali zamknięty w pojemnikach miód pszczeli, który przetrwał w nienaruszonej postaci mimo upływu kilku tysięcy lat.
Zalety naturalnego miodu
Natura i ekologia to dwie zalety przekonujące do delektowania się miodem pszczelim. Wszystkie kwiaty, z których pszczoły pozyskują nektar, przekazują nam całe swoje wyjątkowo wartościowe i ekologiczne bogactwo. Miód ma duże właściwości lecznicze. Na szczególną uwagę zasługują tu witaminy z grupy B, węglowodany, minerały, a także żelazo i wapń. Jednym słowem to cudowna substancja antyseptyczna, lecząca od oparzeń, zgagi do lekkich przeziębień, czy dolegliwości żołądkowych. Miody działają także uspakajająco, są cudownym specyfikiem na bezsenność i łagodzą stany nerwowe.