Miód jako symbol zdrowego stylu życia

Przede wszystkim miód to zdrowie W medycynie miód to jeden z najsłodszych leków. Zawiera wiele cennych witamin, minerałów, enzymów i przeciwutleniaczy. Tych ostatnich składników najwięcej zawierają miody ciemne, m.in. miód gryczany. Przeciwutleniacze są odpowiedzialne...

Miód pszczeli ? owoc ciężkiej pracy

Kiedy widzimy nad kwiatem ?tańczące? pszczoły, nie zawsze zdajemy sobie sprawę, jak ciężką pracę w tej chwili wykonują. Jednostajne bzyczenie, zapach kwiatów i słońce ? to sceneria znana chyba nam wszystkim. Wszystko to po to, by za jakiś czas na naszym stole gościł...

Lipcowy skarb, czyli wszystko o miodzie lipowym

Miód lipowy to jeden z najbardziej znanych miodów nektarowych. Zajadamy się nim na śniadanie, bo pysznie rozlewa się na świeżym pieczywie i cudownie smakuje. Przypominamy sobie o słodkim nektarze z kwiatu lipy w okresie przeziębień i grypy, kiedy nasze zasypianie...

Miód naturalny ceniony od wieków

Miód to naturalny produkt wytwarzany przez pszczoły. Pracowite owady zbierają nektar z kwiatów, który osadzają i przechowują w plastrach. Tam słodka substancja ma czas, aby na tyle dojrzeć w smaku i kolorze, by wreszcie trafić na nasze stoły. Od jak dawna znana jest...

Miody pachnące łąką i lasem

Różnorodność miodów sprawia, że każda ich degustacja to zawsze nowe doświadczenie dla smakoszy złotego produktu. Producent miodu zamieszczając etykietę na słoiku, informuje nas, jakie bogactwo jest ukryte w słodkim nektarze. Rodzaj miodu można rozpoznać przede...

Miód – złoty środek na głód, zdrowie i urodę

Czy wiesz, że produkcja miodu jest jedną z najstarszych działalności jaką zna ludzkość. Złota słodycz towarzyszy człowiekowi od niemal 6000 lat. Mimo upływu wieków miód nadal uznaje się za jeden z głównych środków spożywczych, który nie tylko poprawi Twoje...