Miód wrzosowy to produkt trudno dostępny. Jego pozyskiwanie to proces bardzo pracochłonny i długotrwały, dlatego miód wrzosowy nazywa się mianem „króla miodów” lub „płynnym złotem”. Mała ilość wrzosowisk w Polsce sprawia, że produkt z roku na rok staje się coraz bardziej luksusowy. Pozyskiwany jest w okresie od lipca do października. Miód wrzosowy charakteryzuje się piękną, niemalże bursztynową barwą, przez co jest bardzo łatwy do rozpoznania. Posiada naturalny zapach wrzosu oraz gorzkawy, a nawet lekko ostry smak. Jest to produkt doceniany ze względu na swoje liczne właściwości.
Miód wrzosowy – właściwości i zastosowanie
Miód z wrzosu jest znany od pokoleń. Stanowił on podstawę medycyny ludowej naszych przodków. Na co pomaga miód wrzosowy? Jedną z ogromnych zalet miodu z wrzosu jest duża zawartość żelaza. Łatwo przyswajalna forma minerału sprawia, że miód idealnie sprawdza się dla osób z anemią, niedokrwistością lub w ogólnym osłabieniu. Dzięki swoim przeciwzapalnym, przeciwwirusowym oraz antybakteryjnym właściwościom miód wrzosowy może być stosowany w przeziębieniach i grypie. Pozwala szybciej wrócić do zdrowia. Można traktować go jako profilaktykę przeziębień. Warto spożywać go w okresach obniżonej odporności.
Miód wrzosowy wspiera działanie dróg moczowych, dzięki obecności neurohormonów w swoim składzie. Działa przeciwzapalnie oraz bakteriobójczo, dzięki czemu znalazł swoje zastosowanie w profilaktyce pracy nerek. Jest stosowany jako pomoc w problemach z prostatą. Panowie powinni sięgnąć po „płynne złoto” po 35. roku życia. Zbawienne działanie miodu wrzosowego docenią osoby borykające się z problemami trawiennymi. Miód wrzosowy pozwoli na przywrócenie naturalnej flory bakteryjnej jelit. Jest on również pomocny w zaparciach oraz biegunkach.
Prozdrowotnych zastosowań miodu wrzosowego jest bardzo wiele. Na co jeszcze pomaga miód wrzosowy? Miód znalazł swoje miejsce także w kosmetyce. Jest wykorzystywany jako składnik maseczek oraz kremów. Może posłużyć jako peeling. Użytkownicy podkreślają jego łagodzące i nawilżające właściwości. Co więcej, miód może wspierać osoby walczące z nadwagą. Łyżeczka miodu dodana do herbaty będzie zdrowszym substytutem cukru. Należy jednak pamiętać, że miodu nie należy dodawać do wrzątku. Pod wpływem wysokiej temperatury miód traci wszystkie zbawienne właściwości.
Jak przechowywać miód wrzosowy, aby zachować jego właściwości?
W naszej ofercie znajdą Państwo miód wrzosowy najwyższej jakości, którym mogą się Państwo cieszyć wiele lat. Aby zmaksymalizować datę ważności produktu, warto stosować się do kilku podstawowych zasad. Przede wszystkim słoik z „królem miodów” warto umieścić w zacienionym i suchym miejscu. Ważne, aby uniknąć długotrwałej ekspozycji na mocne promienie słoneczne. Krótkie wystawienie ze spiżarni lub szafki nie spowoduje utraty wartości odżywczych miodu. Zapraszamy do zapoznania się z naszą ofertą. Miód wrzosowy, ”płynne złoto” to produkt, który nie tylko wpłynie pozytywnie na Państwa zdrowie, ale także przyniesie nowe, ciekawe walory smakowe.