Przede wszystkim miód to zdrowie W medycynie miód to jeden z najsłodszych leków. Zawiera wiele cennych witamin, minerałów, enzymów i przeciwutleniaczy. Tych ostatnich składników najwięcej zawierają miody ciemne, m.in. miód gryczany. Przeciwutleniacze są odpowiedzialne...
Kiedy widzimy nad kwiatem ?tańczące? pszczoły, nie zawsze zdajemy sobie sprawę, jak ciężką pracę w tej chwili wykonują. Jednostajne bzyczenie, zapach kwiatów i słońce ? to sceneria znana chyba nam wszystkim. Wszystko to po to, by za jakiś czas na naszym stole gościł...
Miód lipowy to jeden z najbardziej znanych miodów nektarowych. Zajadamy się nim na śniadanie, bo pysznie rozlewa się na świeżym pieczywie i cudownie smakuje. Przypominamy sobie o słodkim nektarze z kwiatu lipy w okresie przeziębień i grypy, kiedy nasze zasypianie...
Miód to naturalny produkt wytwarzany przez pszczoły. Pracowite owady zbierają nektar z kwiatów, który osadzają i przechowują w plastrach. Tam słodka substancja ma czas, aby na tyle dojrzeć w smaku i kolorze, by wreszcie trafić na nasze stoły. Od jak dawna znana jest...
Różnorodność miodów sprawia, że każda ich degustacja to zawsze nowe doświadczenie dla smakoszy złotego produktu. Producent miodu zamieszczając etykietę na słoiku, informuje nas, jakie bogactwo jest ukryte w słodkim nektarze. Rodzaj miodu można rozpoznać przede...
Czy wiesz, że produkcja miodu jest jedną z najstarszych działalności jaką zna ludzkość. Złota słodycz towarzyszy człowiekowi od niemal 6000 lat. Mimo upływu wieków miód nadal uznaje się za jeden z głównych środków spożywczych, który nie tylko poprawi Twoje...